the barn guesthouse

private, 2020

The Barn Guesthouse is part of a combination of proposals due to the undecided prospective use of the building. This project will be divided into 3 separate proposals: 1) A fully renovated guest house; 2) A home office with product displays; 3) A combination of the two. As part of proposal (3), it will be suggested that the nearby outbuildings could be remodelled to house displays for the homeowner’s antique glass business.

Basic but quality necessities cleverly arranged within the small footprint to be both functional and elegant. A cottage-farm appeal merged with minimal simplicity and existing features. Areas to include: a small kitchen, dining table, double bed, lounge, & bathroom facilities.

“I found boaz studio to be the perfect combination of design ideas and down to earth sense. They opened my eyes to aspects I hadn’t considered and delt with problems in creative ways.”

– Mark, Homeowner

what we did

Curated mood boards and developed two 3D visuals to demonstrate the proposal for ground floor and second floor.

brief

The site consists of a mid-nineteenth century barn for a smallholding initially used to house animals and large farm equipment below, with feed and bedding above. The prospective use of the small building is yet to be decided, with the help of three separate proposals as mentioned above. There is currently no plumbing to the site, and this should be addressed as part of the proposal. The barn was renovated around 25 – 30 years ago with a completely new interior – wooden staircase, floorboards etc – and new roof. New lintels above the door and windows were put in to replace old wooden ones. The original cobbled floor resides underneath the ground floor but was sealed over due to its impracticalities.

The guesthouse should include a full set of facilities to be offered as a self-contained let for a couple or for family use.

process

To match the client’s enthusiasm for history, it was very important to us that we created strong connections to the building’s past to tell a story. We were inspired by the straw and hay that used to be stored upstairs, with pigs and farm equipment in this ground floor room (notice the antique pig ornament!).

Naturally, the scheme exhibits our sustainable values within our choice of biodegradable materials such as straw, wood, linen, hemp, and clay. By sticking to this theme of natural materials and antique furniture pieces we were able to create a cohesive, calm, and healthy space.

results

Basic but quality necessities cleverly arranged within the small footprint to be both functional and elegant. A cottage-farm appeal merged with minimal simplicity and existing features. Areas include: a small kitchen, dining table, double bed, lounge, & bathroom facilities.

This was a difficult space to configure due to its tiny size. Slide doors open the bathroom to reveal the bath. This is currently a very dark room, hence the choice in white painted ceiling and window to bring as much light as possible. This bedroom also features the warm-coloured existing terracotta tile floor and a bespoke built-in storage cupboard under the staircase. Upstairs includes a small kitchenette, farmhouse dining table and banquette seating which can be used as storage and as an additional bed. Skylights flood the room with natural light.

a creative team that achieve results...

Boaz Studio Services

"You have been incredibly instrumental in the first part of this project and given us inspiration on how best to utilise our space, giving us vision on layout, design, style and colours. You are very skilled at what you do !!"

5/ 5 Stars

"Boaz Studio came in to advise on the complete refurbishment of the communal space here at Sunley Orford House, a purpose-built block of quality retirement housing in the centre of Truro. Having listened thoroughly to the design brief he provided well thought out advice on materials, colours and decoration with options that not only bring a more contemporary feel but will revitalise the space for the future. His thought and attention to detail was appreciated by all involved."

5/ 5 Stars

"I found boaz studio to be the perfect combination of design ideas and down to earth sense. They opened my eyes to aspects I hadn’t considered and delt with problems in creative ways."

5/ 5 Stars

"Stephen managed to build a true understanding of what we wanted and embed that in his conceptual designs. When we first saw those designs for a fresh and contemporary take on the heritage library, we knew that we would be creating something special."

5/ 5 Stars