the lighthouse

writer’s space, falmouth university, 2019

The aim and purpose of the lighthouse was to create a space for students within the school to encourage creative writing, to explore and inspire new ideas and works.

We created a space that showcases books and art created by students and staff at its heart. By using the one colour throughout the space, it enhances the features of the room whilst making sure that the books, journals and newspapers are the highlight.

When sourcing the elements for the room we envisaged an eccentric travelling uncle bringing back random objects from his escapades. Items were sourced from auctions, eBay, Facebook and charity shops.

We were determined to make the project as sustainable as possible through reuse and renewal of the furniture and fittings now in the space, giving new life to old artefacts.

“I like going to The Lighthouse when I have work to be done, work I can do slowly, making cups of tea along the way. After seminars I’m often found hidden away. Whether I’ve been inspired or drained, it provides a space to come back to. A base to gather my thoughts.”

– Gemma Oxley, Third Year Student, Falmouth University

what we did

We worked closely with our client to understand the look and feel that they wanted from the space and how it would be used. On visiting the rooms we got an understanding of the key features and how we could use them such as the ceiling roses, which currently housed smoke alarms, an internal window that had been used for student hand-ins and beautiful bay windows and marble fireplaces that needed to be showcased.

brief

The aim and purpose of The Lighthouse was to create a space for students within the school to encourage creative writing, to explore, converse and inspire new ideas and works.

process

We were determined to make the project as sustainable as possible through reuse and renewal of the furniture and fittings now in the space, giving new life to old artefacts. These were sourced from University storage, auctions, eBay and other online selling sites.

With Falmouth University at the heart of the project we wanted to include the work of other alumni, this included artwork by Georgie Bennet and Ed Burkes, chandeliers by Chris Thorpe of Head & Haft and lighting design by Jennifer Neal of the Lighting People.

We created a space that showcases books and art created by students and staff at its heart. By using the one colour throughout the space, it enhances the features of the room whilst making sure that the books, journals and newspapers are the highlight.

When sourcing the elements for the room we envisaged an eccentric travelling uncle bringing back random objects from his escapades.

results

We have created a space that showcases books and art created by students and staff at its heart. By using the one colour throughout the space, it honours the features of the room whilst making sure that the books, journals and newspapers truly are the highlight. It is a space that students gravitate to using, even at weekends and is adaptable enough to be used for many different functions.

a creative team that achieve results...

Boaz Studio Services

"You have been incredibly instrumental in the first part of this project and given us inspiration on how best to utilise our space, giving us vision on layout, design, style and colours. You are very skilled at what you do !!"

5/ 5 Stars

"Boaz Studio came in to advise on the complete refurbishment of the communal space here at Sunley Orford House, a purpose-built block of quality retirement housing in the centre of Truro. Having listened thoroughly to the design brief he provided well thought out advice on materials, colours and decoration with options that not only bring a more contemporary feel but will revitalise the space for the future. His thought and attention to detail was appreciated by all involved."

5/ 5 Stars

"I found boaz studio to be the perfect combination of design ideas and down to earth sense. They opened my eyes to aspects I hadn’t considered and delt with problems in creative ways."

5/ 5 Stars

"Stephen managed to build a true understanding of what we wanted and embed that in his conceptual designs. When we first saw those designs for a fresh and contemporary take on the heritage library, we knew that we would be creating something special."

5/ 5 Stars